Glutenintolerans och D-vitaminbrist

Jag blev diagnostiserad med Celiaki, eller glutenallergi som det brukar kallas, 2007 efter ha haft stora magproblem sen mitten av 90-talet.
Efter många blodprov som inte visat något så visade sig att jag är en av dem där allergin inte visas i blodprovet utan man måste titta på tarmens struktur som visade sig vara helt slät.

Efter att ha ha slutat med all mat innehållande gluten så utvecklade jag en sekundär intolerans mot laktos. Efter några år så blev jag av med laktosintoleransen vilket underlättade mycket.

Ett av problemen med att lida av glutenallergi är att den orsakar malabsorption av vitaminer, bland annat d-vitamin. Allt mer forskning visar hur brist på d-vitamin kan vara en faktor till många sjukdomar som cancer och diabetes och även MS. D-vitamin är nödvändigt för upptaget av kalcium och och brist på kalcium kan leda till rakit eller benskörhet för vuxna.

Rent logiskt borde det räcka med att ta bort gluten från maten så borde allt bli återställt men detta är inte alltid fallet. Självklart är en glutenfri kost första steget men många gånger lider personen som haft en långvarig glutenintolerans av någon typ av annan tarminflammation och/eller dålig bakteriebalans i tarmen som kan behöva behandlas.

Det är viktigt för alla att ha koll på sin nivå av d-vitamin men ännu mer för personer som lider av glutenintolerans och ett bra d-vitamintillskott för just glutenallergier är D3 i flytande form t.ex
Holistic flytande D-vitamin från Svensk hälsokost

Författad av: Jonas Lindblom

Extra starka D-vitamin

Tags: ,

Kommentera