Våren är här – sola lagom

Att D-vitamin bildas när solen når fram till vår vintervita hud vet vi redan. Och visst är det härligt när solen äntligen kikar fram. Men sola med måtta, sommartid behövs inte lång tid ute för att solens UV-strålning ska hjälpa kroppen att bilda D-vitamin.

D-vitamin hjälper kroppen att ta till sig viktiga ämnen som till exempel fosfor och kalcium. Vi får i oss D-vitamin genom tillskott och i maten. Det bildas också i huden när vi är ute i solen.  Vintertid är dock solen alltför svag för att produktionen av D-vitamin ska kunna stimuleras. Därför tillsätts D-vitamin i en hel del livsmedel.

Att vara ute i solen under vår och sommar är behagligt och många av oss gillar att sola.Vi hjälper också kroppen att genom solen bilda D-vitamin. Man bör dock sola med måtta. Strålsäkerhetsmyndigheten menar att det sommartid i Sverige, mitt på dagen, räcker med en dryg kvart ute i solen för att D-vitamin ska bildas i huden. Närmare ekvatorn där UV-strålningen är starkare behövs inte ens en kvart. Observera att detta gäller ljushyade personer, mörkhyade behöver mer UV-strålning för att D-vitamin ska bildas.Mörk hud filtrerar nämligen bort mer UV-strålning än vad ljus hud gör.

Hudcancer är den cancerform som för tillfället ökar mest i Sverige. Det finns ett starkt stöd för att UV-strålning är den mest betydelsefulla faktorn för att utveckla hudcancer. Strålskyddsmyndigheten menar att den som har D-vitaminbrist måste  tillföra vitaminet i rätt mängd och på ett kontrollerat sätt.WHO (Världshälsoorganisationen) anser att om D-vitaminnivån ska höjas ska det i första hand göras genom kosttillskott, eftersom detta ger samma effekt på kroppen men utan den välkända risken för hudcancer.

Författad av: Anna Lindblom

Tags:

En kommentar på “Våren är här – sola lagom”

  1. Mikaela skriver:

    Ja, hur härligt det än är att vara i solen och få en härlig solbränna, är det bättre att använda hög solskyddsfaktor och sola med måtta. Även om huden själv kan bilda D-vitamin genom att vara exponerad av solen, finns det undersökningar som stödjer att D-vitamin även bör komma genom kost och många rekommenderar att man tar kosttillskott av D-vitamin året om och inte enbart på vintern.

Kommentera