Kategori: Recept

Funderar ni på vad ni ska laga för att för att få i er mer d-vitamin? Här finns tips och idéer på d-vitaminrika rätter.

Juicing – vägen till ett hälsosammare liv?

4 februari, 2015

Okej, jag har hoppat på tåget (sent, jag vet) men nu är jag helt fast i juicing-träsket. Jag ramlade in på Fat, Sick and nearly dead dokumentären och sen har jag sett den två gånger och tvingat resten av familjen att se den så nu håller vi på att testa olika blandningar. Ingen aning om det är placebo men när jag drar i mig en halv kanna juice så känns det som jag får en ren skön energikick. Jag har kört 5:2 ett tag och tänker lägga in juice på grönsaker dessa dagar och sen köra 1-2 blandningar övriga dagar. Vilken juicer (eller råsaftcentrifug som det heter på svenska) har jag valt? I Skottland, där övriga familjen bor köpte vi in en Sage by Heston Blumenthal the Nutri Juicer Plus, 1300 Watt och den är helt grym! Tyvärr kändes den för dyr från den svenska återförsäljaren så istället tänker jag beställa en Philips Avance Collection Juicer XXL Tube som jag kan ha här i Sverige, återkommer med en recension av den senare. Framåt sommar kanske jag testar att göra en 10 dagars reboot av kroppen genom att bara leva på juice.

Favoritreceptet just nu i förkylningstider:

4 skalade apelsiner
2 äpplen
2,5 cm ingefära

Tips öka innehållet av d-vitamin i champinjoner

27 juni, 2013

I senaste numret av iForm fanns det ett riktigt bra tips. Nu på sommaren kan man ställa ut champinjonerna i solen i en timme mellan 10-15 så kan svamparna, precis som vi människor, bilda d-vitamin. Detta gäller även om de inte är nyskördade. Obs, glöm inte att ta bort förpackningen :)

Författad av: Jonas Lindblom

Få i dig D-vitamin med maten

13 juni, 2012

Lagom mängd med sommarsol och mat med D-vitamin kan vara räddningen för den som ligger i farozonen för D-vitaminbrist. D-vitamin finns naturligt i bland annat fet fisk. Här kommer ett recept på en lättlagad sallad som passar att laga med all sorts rökt fisk.

(Läs mer…)

En fröjdefull jul önskar vi er

21 december, 2011

Nu står julen för dörren och det förbereds febrilt julmat till dignande julbord runt om i landet. Även om de allra flesta av oss äter lite för mycket till jul så kan vi i alla fall trösta oss med att julbordet inte sällan innehåller en hel del nyttigheter. D-vitamin och dessutom nyttiga fettsyror får du i dig genom att ta för dig av gravad lax, sill och lutfisk. Så ät med gott samvete och njut av julhelgen!

Författad av: Anna Lindblom

Kantarellpaj till helgmyset

9 december, 2011

Inte kommit på vad ni ska äta ikväll? Rädda fredagsmyset med en härlig kantarellpaj och boosta samtidigt kroppen med välgörande D-vitaminer.  I år har det varit ett fantastiskt svampår och kanske har ni som jag frysen fullproppad med svamp. Här kommer recept på en god paj att förgylla vinterkvällen med. (Läs mer…)

Kantareller + D-vitamin= sant

29 januari, 2011

Visste du att kantareller innehåller höga halter av D-vitamin? Det är därför de sällan är insektsangripna, D-vitaminet gör nämligen svamparna giftiga för insekter och sniglar. Men för oss är det ju bra, så här kommer några rykande goda recept! (Läs mer…)

D-vitamin och recept

15 augusti, 2010

Barnmat med lax, dill och potatis
Antal portioner: 2

Ingredienser:

  • 2 msk färsk eller rökt lax
  • 1 tsk dill
  • 2 potatisar
  • 1 morot
  • 1,5 dl vatten
  • 3 msk grädde

Såhär gör du:
Skala och skiva både morot och potatis tunnt.
Lägg alla ingredienser utom grädden i en kastrull och koka under lock tills moroten är mjuk.
Häll på grädden och mixa med en stavmixer.

Kantarellsoppa med rökt lax
Antal portioner: 4

Ingredienser:

  • 200 g kantareller
  • 2 dl hönsbuljong
  • 2 msk strimlad, rökt lax
  • 1 dl vitt vin eller sherry
  • 2 dl grädde
  • 2 scharlottenlökar, hackade
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk smör
  • 1 msk gräslök, hackad

Så här gör du:

Dela och fräs svampen i smör tills all vätska försvunnit. Lägg i mer smör och lök.
Pudra mjölet över pannan och häll sedan på buljong och vin.
Häll i grädde och låt sjuda i cirka 5 minuter.
Häll pannan i en mixer och mixa till en mjuk konsistens.
Servera med den rökta laxen och garnera med gräslöken.

sushirulle med lax

Sushirulle med lax
Antal portioner: 8

Ingredienser:

  • 1 sjögräsblad (nori)
  • 1,5 dl kokt sushiris
  • Wasabi
  • 20g färsk lax i tunna stavar
  • 20g morot i tunna stavar
  • 20g gurka i tunna stavar
  • Risvinäger
  • Tillbehör:
  • Inlagd ingefära
  • Wasabi
  • Japansk soja

Så här gör du:

Lägg riset på sjögräsbladet i ett 0,5 cm tjockt lager.
Lägg på en sträng wasabi och därefter morot, gurka och lax.
Rulla ihop bladet och klistra ihop skarven med lite risvinäger.
Skär i 8 bitar med en slipad kniv och servera med tillbehören.

  • Du är just nu i arkivet för Recept kategorin.