Arkiv för februari, 2011

Unga flickor behöver mer vitamin D

27 februari, 2011

Nya forskningsrön visar att flickor i tonåren inte får i sig tillräckligt med D-vitamin. Enligt en ny studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition behöver tonårsflickor dubbelt så mycket D-vitamin som Livsmedelsverket rekommenderar. De svenska rekommendationerna ligger idag på minst 7,5 mikrogram vitamin D per dag. Det är samma som du får i dig om du äter en halv portion lax. Irländska, danska och finska forskare har gjort studier på 140 flickor i Danmark och Finland och menar att unga tjejer bör få i sig betydligt mer D-vitamin. Då stor del av förkalkningen av skelettet sker i tidiga tonåren är D-vitaminbrist särskilt oroande för unga flickor. Irene Mattison, nutritionist på Livsmedelsverket, säger till DN att studien kan påverka de nya nordiska näringsrekommendationerna som ska komma nästa år. Läs mer på DN.se.

Författad av: Anna Lindblom

Sol och D-vitamin minskar risken för MS

14 februari, 2011

Den som har höga halter av D-vitamin i kroppen och vistas mycket ute i solen löper mindre risk att drabbas av nervsjukdomen MS, multipel skleros. Om detta rapporterar svt.se på sin vetenskapssida. (Läs mer…)

Helgfunderingar

4 februari, 2011

Idag är det fredag och helgen stundar. Särskilt under den mörka vintertiden är det viktigt att få i sig D-vitamin, genom vitamintillskott och genom kosten. D-vitaminbrist under våra mörka vintrar verkar kunna ligga bakom många vinter- och vårdepressioner. Så kolla in våra recept och tips på hur man får i sig D-vitamin och laga till en vitaminrik och festlig måltid i helgen. D-vitamin bildas när solen lyser på oss och även om solen inte är stark nog under vintermånaderna så passa ändå på att ta en långpromenad under helgen när du har lite extra tid. Den endorfinkick som motionen ger oss, den friska luften och ljuset kan göra susen för att motverka nedstämdhet under vintermånaderna! Och vad är inte skönare än att sätta sig i favoritfåtöljen med en god bok och kanske en kopp te efter en frisk promenad i kylan. Trevlig helg!
D-Vitamin | En blogg om supervitaminen

D-vitamin för friska lungor

3 februari, 2011

Vi har tidigare skrivit om att brist på D-vitamin ökar risken för benskörhet, olika typer av cancer och astma. Enligt en ny studie har även sambandet mellan D-vitamin och lungkapacitet konstaterats, detta rapporterar Sveriges Radios vetenskapsnyheter om. (Läs mer…)

  • Du är just nu i arkivet för Vitamin D bloggarkivet för månaden februari, 2011.