Kategori: D-vitaminbrist

I dag forskas det mycket kring sambandet mellan d-vitaminbrist och en rad sjukdomar och hälsoproblem. Våra kroppar är konstruerade så att vi ska kunna tillgodogöra oss d-vitamin genom solen. Men i och med att vi spenderar mer tid inomhus och skyddar oss bättre mot solens strålar kan vi inte tillgodogöra oss tillräckligt med d-vitamin den vägen. Här i Norden är solen inte heller stark nog under vintermånaderna. Förutom genom solen kan vi också få i oss d-vitamin genom kosten och olika tillskott. Studier pekar på att d-vitamin bland annat skyddar hjärtat, stärker immunförsvaret, förhindrar benskörhet och stärker skyddet mot en rad sjukdomar.

D-vitamin och sjukdomen KOL

27 juni, 2013

KOL eller Kroniskt obstruktiv lungsjukdom orsakas främst av aktiv eller passiv rökning. De som har KOL har ständiga problem med luftrören och får ofta andnöd. Mellan 400 000 och 700 000 lider av sjukdomen i Sverige. 1990 räknades sjukdomen som den sjätte största sjukdomen som ledde till döden och 2030 är prognosen att den kommer ligga på fjärde plats.

Ett forskarteam på Sahlgrenska har undersökt en grupp av 98 patienter och en kontrollgrupp på 149 och det visade sig att genomgående hade patienterna sämre värden av D-vitamin, men även i kontrollgruppen var det dåligt ställt med 40 procent av gruppen med för låga värden. KOL patienterna hade ett större intag av d-vitamin än kontrollgruppen.

Artikel om studien

Författad av: Jonas Lindblom

Glutenintolerans och D-vitaminbrist

17 februari, 2013

Jag blev diagnostiserad med Celiaki, eller glutenallergi som det brukar kallas, 2007 efter ha haft stora magproblem sen mitten av 90-talet.
Efter många blodprov som inte visat något så visade sig att jag är en av dem där allergin inte visas i blodprovet utan man måste titta på tarmens struktur som visade sig vara helt slät.
(Läs mer…)

Ny studie från Finland visar att var tredje finländare har D-vitaminbrist

26 december, 2012

3000 personer deltog i studien som genomfördes 2007 och därefter har mängden d-vitamin ökat i många livsmedel vilket gör att resultaten inte är direkt applicerbara på dagens befolkning.
Här är några intressanta resultat från studien:

  • Även yngre lider brist på D-vitamin
  • De som använder d-vitamintillskott har högre värden
  • Fysisk aktivitet förbättrar värderna
  • För kvinnor fanns ett samband mellan vikt och d-vitaminbrist

Länk till artikeln

Gå ner i vikt med hjälp av D-vitamin?

10 november, 2012

Vi på D-vitamin.se har översatt en amerikansk artikel. Den har lite kvällstidningskänsla över sig men för alla oss som behöver gå ner i vikt så finns det några intressanta fakta.
(Läs mer…)

Våren är här – sola lagom

12 mars, 2012

Att D-vitamin bildas när solen når fram till vår vintervita hud vet vi redan. Och visst är det härligt när solen äntligen kikar fram. Men sola med måtta, sommartid behövs inte lång tid ute för att solens UV-strålning ska hjälpa kroppen att bilda D-vitamin. (Läs mer…)

D-vitamin för en frisk ålderdom

7 mars, 2011

När man blir äldre är det extra viktigt att tänka på att få i sig vitaminer och mineraler. Det har visat sig att äldre personer med ett högt D-vitaminintag lever längre och är friskare. Forskning visar att god D-vitaminstatus bland annat ger bättre muskelstyrka, ökad rörlighet/rörelseförmåga och starkare skelett. (Läs mer…)

Helgfunderingar

4 februari, 2011

Idag är det fredag och helgen stundar. Särskilt under den mörka vintertiden är det viktigt att få i sig D-vitamin, genom vitamintillskott och genom kosten. D-vitaminbrist under våra mörka vintrar verkar kunna ligga bakom många vinter- och vårdepressioner. Så kolla in våra recept och tips på hur man får i sig D-vitamin och laga till en vitaminrik och festlig måltid i helgen. D-vitamin bildas när solen lyser på oss och även om solen inte är stark nog under vintermånaderna så passa ändå på att ta en långpromenad under helgen när du har lite extra tid. Den endorfinkick som motionen ger oss, den friska luften och ljuset kan göra susen för att motverka nedstämdhet under vintermånaderna! Och vad är inte skönare än att sätta sig i favoritfåtöljen med en god bok och kanske en kopp te efter en frisk promenad i kylan. Trevlig helg!
D-Vitamin | En blogg om supervitaminen

Läkare varnar för D-vitaminbrist hos barn

19 januari, 2011

Barn lider av D-vitaminbrist, det rapporterar svt.se om. En ny rapport visar att en fjärdedel av svenska barn kan lida av D-vitaminbrist.
(Läs mer…)

D-vitamin och förkylning. Viktigare än C?

15 januari, 2011

DN vetenskap tar i en artikel upp en amerikansk studie som visar på D-vitamins betydelse för immunförsvaret.

”Studien visar att av de som hade lägst halter av vitamin D hade 40 procent fler nyligen genomlidit en luftvägsinfektion — som förkylning eller influensa — jämfört med personer som hade högst halter.”

DN skriver att det förmodligen är så att många system i kroppen är anpassade för ett liv i solljus och vårt moderna liv där vi undviker det naturliga solljuset kan påverka oss mer än vi tror.
Författad av: Anna Lindblom

Studie visar koppling mellan D-vitamin och starkare muskler hos äldre

11 januari, 2011

En australisk studie med 300 kvinnor i åldern mellan 70-90 visar att äldre ofta har brist på D-vitamin, speciellt om de bor på äldreboende. De som fick D-vitamin i gruppen uppvisade starkare muskler och ökad rörlighet. Studien genomfördes under ett års tid. Detta skriver Yle Nyheter på svenska
Författad av: Anna Lindblom

Minska risken för hjärnsjukdomar med hjälp av D-vitamin

8 januari, 2011

Under 2010 kom flertalet forskningsrapporter om fördelarna med D-vitamin. Bl.a. visar finska studier att det är möjligt att minska riskerna för Alzheimer och Parkinsons sjukdom med en högre dos av D-vitamin. (Läs mer…)

D-vitamin och bristsjukdomar

29 augusti, 2010

Det finns ett antal sjukdomar och hälsoproblem som kan kopplas ihop med brist på D-vitamin. Här följer exempel på några av dem. (Läs mer…)

D-vitamin finns i fisk

15 augusti, 2010

Får du i dig tillräckligt med D-vitamin? Vet du i vilken mat du hittar D-vitamin? Ta en titt på listan!

d-vitamin i sill (Läs mer…)

D-vitamin mot hjärtinfarkt

15 augusti, 2010

Forskare vid Harvard school of public health har observerat 18225 män i tio år. När studien började var männen mellan 40 och 75 år gamla. Under de tio åren drabbades 454 män av hjärtinfarkt. Blodprover visade att risken var mer än dubbelt så stor för de med brist på D-vitamin. Antalet män som drabbades av hjärtinfarkt var dock för låg för att man skulle säkerställa några statistiska slutsatser.

hjärtattack och d-vitamin

  • Du är just nu i arkivet för D-vitaminbrist kategorin.