Kategori: D-vitamintillskott

Många tar idag d-vitamintillskott i form av tabletter eller flytande tillskott. Så gott som all forskning är enig om vikten av att ge barn d-vitamindroppar men för ungdomar, vuxna och äldre råder det delade meningar om d-vitamintillskott är nödvändigt. Allt mer forskning visar att vi i Norden behöver extra tillskott men hur mycket debatteras och det råder stor förvirring kring vilka doser av d-vitamin som ska tas.

Köptips storpack av D-vitamintillskott

9 februari, 2013

Det är fortfarande ganska mörkt och kallt ute och vi är många som inte får i oss tillräckligt med d-vitamin i dessa tider. Då passar det utmärkt att Topformula just nu kör en storköpskampanj på deras storsäljare Extra starka D-vitamin D-vitamin 50 mcg 2000 IE – TopFormula 4-pack för för 124 kr (rek pris 276 kr) 

Extra starka D-vitamin

Testfakta testar innehållet i svenska d-vitamintillskott

19 januari, 2013

DN (2013-01-19) slår upp stort om innehållet i d-vitaminpiller och att flera märken innehåller betydligt mer d-vitamin än vad som uppgivits i innehållsdeklarationen. Ett av tillskotten hade nästan dubbelt så mycket d-vitamin. Vi här på d-vitamin.se har tidigare rapporterat om finska undersökningar som visat för lågt innehåll av d-vitamin men som sen i oberoende tester visat sig vara felaktigt. Även här bör nog Testfakta se till att testerna görs en gång till från ett annat institut för att säkerställa att inga varumärken drabbas felaktigt.
Vi på d-vitamin.se är kritiska till rubriksättningen i DN, där rubriken säger ”hälsofarlig styrka”. Det krävs väldigt mycket tillskott av d-vitamin för att överdosera och vi anser att det redan nu råder en stor förvirring om doseringar och vitamintillskott och dessa rubriker gör det inte lättare för konsumenten.

Testfakta d-vitamin

Testfakta d-vitamin

Artikeln på DN.se
Artikeln på testfakta
Fakta om testet på testfakta.se

 

Författad av: Jonas Lindblom

Intressanta finska rapporter om D-vitaminpreparat

28 oktober, 2012

I vårt grannland i öster så är intresset kring D-vitamin betydligt större och media rapporterar något nästan varje vecka. Yle’s program Akuutti rapporterade om en undersökning gjord av Östra Finlands universitet angående halterna av D-vitamin i de kosttillskott som säljs i handeln och att flera inte innehåller de uppgivna mängderna eller till och med saknar d-vitamin. Det finska livsmedelssäkerhetsverket, Evira, har bett kommunerna att gå igenom resultaten. I Finland är detta kommunernas uppgift.
Länk

Företagen som det handlar om har själva börjat undersöka sina produkter Länk

Uppdaterat 121103: Bortplockade D-vitaminpreparat tillbaka i hyllorna i Finland efter att analyser visat att preparaten innehåller rätt mängd eller mer Länk

Författad av: Jonas Lindblom

D-vitamin på förstasidan

12 december, 2011

Igår rapporterades det om supervitaminet på Kvällspostens förstasida. I artikeln beskrivs hur Cecilia Hedin, 45, som driver en blogg om kost och träning,tidigare drabbades av mycket vinterförkylningar men nu håller sig friskare med hjälp av D-vitamin. Läs vidare här

Nya kostråd för våra minsta

16 november, 2011

I slutet av oktober kom Livsmedelsverket ut med sina nya råd och rekommendationer till småbarnsföräldrar. Amning rekommenderas fullt ut de första 6 månaderna då bröstmjölken innehåller all näring barnet behöver, förutom D-vitamin. (Läs mer…)

Livsmedelsverket ser över rekommendationer

4 mars, 2011

Livsmedelsverket gör just nu en nationell kostundersökning. Under 2010-2011 kartlägger man D-vitaminnivån i blodet hos vuxna. Resultaten av detta kommer att ligga till grund för beslut om fler livsmedel ska berikas med D-vitamin och/eller att man ökar berikningsnivån av D-vitamin på de produkter som vi redan idag berikar med D-vitamin. Som vi har tagit upp tidigare här på bloggen har nya forskningsresultat från Finland lett till att man i vårt grannland ändrat sina råd för D-vitamintillskott till barn. Man har nu i Finland skärpt sina rekommendationer till att även äldre barn, upp till 18 år, bör ta D-vitamintillskott. De finska studierna gås nu igenom i Sverige och Livsmedelsverket kommer att ta ställning till huruvida äldre barn ska rekommenderas D-vitamintillskott även i Sverige.
Författad av: Anna Lindblom

D-vitamin som tuggtablett med smak av citron

26 januari, 2011

MaxMedica lanserar nu ett d-vitamintillskott som ligger helt rätt i tiden. Med smak av citron så passar den hela familjen. Produkten finns nu på välsorterade apotek runt om i Sverige. Ca pris 79 kr/100 tabletter.
Författad av: Anna Lindblom

D-vitamintillskott säljer bra i Finland

13 januari, 2011

I vårt grannland Finland ökar försäljningen av D-vitaminpreparat kraftigt rapporterar Åbo underrättelser. Under 2010 ökade försäljningen med 50%. I Finland har Institutet för hälsa och välfärd THL kommit med nya rekommendationer angående intag av D-vitamin.

Författad av: Anna Lindblom

Så får du i dig D-vitamin

15 augusti, 2010

Solen är viktig källa för d-vitamin

Det finns två sätt att få i sig D-vitamin. Dels bildas D-vitamin i huden när man är ute i solen, dels får man i sig D-vitamin via maten.

Tillräckligt med D-vitamin får du genom att:
Vara utomhus regelbundet vår till höst.
Äta fisk 2-3 gånger i veckan, både fet och mager.
Äta D-vitaminberikad mjölk och margarin.

Några grupper behöver tillskott med D-vitamin:
Barn under två år rekommenderas tillskott i form av AD-droppar.
Äldre med liten eller ingen utomhusvistelse rekommenderas tillskott med 10 mikrogram D-vitamin i tablettform.
Gravida som inte äter livsmedel berikade med D-vitamin eller som bär heltäckande klädsel rekommenderas tillskott efter samtal med barnmorska.
Kvinnor som bär slöjor eller burka och därför inte exponeras av solen, kan få i sig för lite D-vitamin. Speciellt om man dessutom inte äter mat med mycket D-vitamin.

Rekommenderat dagligt intag för att undvika brist på D-vitamin:
Små barn: 10 mikrogram/dag
Äldre barn: 7,5 mikrogram/dag
Vuxna: 10-15 mikrogram/dag
(Källa: Livsmedelsverket)

  • Du är just nu i arkivet för D-vitamintillskott kategorin.