Gå ner i vikt med hjälp av D-vitamin?

Vi på D-vitamin.se har översatt en amerikansk artikel. Den har lite kvällstidningskänsla över sig men för alla oss som behöver gå ner i vikt så finns det några intressanta fakta.

Fördelarna med D-vitamin: gå ner i vikt och le mer!

Hur du kan gå ner i vikt och förbättra ditt humör genom att fylla din D-vitaminkvot.

Många är vi nog som förbannar vårt sockerbegär när vi märker att kläderna inte sitter lika bra längre. Men det kan faktiskt vara så att det är inte alltid vad du äter utan faktiskt vad du inte äter som är problemet.

Archives of Internal Medicine rapporterar i en studie att hela 77 procent av amerikanarna lider av D-vitaminbrist. Flertalet studier har visat att D-vitamin kan hjälpa oss med att stärka vårt skelett, hjälpa oss med att hålla borta depressioner och boosta vårt immunförsvar. Men nu efter årtionden av forskning och tusentals studier har experter till slut funnit bevis för att en liten bokstav kan ha en stor betydelse för hur mycket vi väger.

Mer vitamin D – ett slankare liv

Till skillnad från de flesta vitaminer kan D-vitamin produceras i kroppen, förutsatt att man exponerar sig för solljus. Men solskyddskrämer (ett måste många gånger för att skydda sig från rynkor och, viktigare förstås, cancer) minskar vår huds förmåga att producera D-vitamin med 90-99 procent beroende på vilken solskyddsfaktor man använder. Men även om man inte använder solskyddskräm så kan det vara svårt att få fatt i de ”rätta” strålarna. Det solljus som man oftast får är kanske på morgonen och seneftermiddagen och då är ljuset för svagt för att generera D-vitamin. Även luftföroreningar kan filtrera bort en del av UVB-strålarna.

Ett sundare och säkrare sätt att se till att D-vitaminhalten är på rätt nivå är att få i sig mer av vitaminet genom kosten. Genom ett enkelt blodprov kan din läkare fastställa om du lider av en brist och också hur allvarlig bristen är. Och genom att att öka din konsumtion av D-vitamin kan du få ditt midjemått att minska. Alla celler i kroppen behöver vitamin D för att fungera som de ska, även våra förhatliga fettceller. Särskilda receptorer för D-vitamin signalerar huruvida kroppen ska bränna fett eller helt enkelt lagra det. När vi får i oss D-vitamin är det som en signal till kroppen att sätta igång fettförbränningen.

Receptorer i hjärnan behöver D-vitamin för att hålla hunger och sug i schack men också för att hålla nivån på topp av det stämningshöjande serotoninet (en bra sak dieter ofta får humöret att sjunka till botten). D-vitaminet optimerar även kroppens förmåga att absorbera andra viktiga komponenter när det gäller viktminskning, speciellt kalcium. När kroppen lider brist på kalcium kan det innebära en femfaldig ökning av fettsyrasyntas (FAS), ett enzym som katalyserar nybildning av fett. En studie från 2009 publicerad i British Journal of Nutrition visade att kraftigt överviktiga kvinnor som sattes på en 15-veckors diet och tog 1,200 mg kalcium om dagen tappade sex gånger mer vikt än kvinnor som endast följde dieten. Slutresultat: Genom att fylla på din kropp med D-vitamin kommer den ur ett fettlagrande tillstånd för att i stället gå in i ett fettförbrännande läge. Potentiellt kan du snabba upp din viktminskning med upp till hela 70 procent.

Ursprungsartikel: http://www.womenshealthmag.com/weight-loss/vitamin-d-weight-loss

Tags: , ,

Kommentera