Kantareller + D-vitamin= sant

Visste du att kantareller innehåller höga halter av D-vitamin? Det är därför de sällan är insektsangripna, D-vitaminet gör nämligen svamparna giftiga för insekter och sniglar. Men för oss är det ju bra, så här kommer några rykande goda recept!

Som vi skrivit om innan här på sidan så bildas D-vitamin i vår hud vid solljus, men under den mörka årstiden är det svårt att få tillräckligt med solljus. Varför inte laga till en härlig, mustig kantarellrätt? Kantarellen har en kryddstark arom och får en djupare och rikare arom ju längre den får puttra på spisen. Smaken kommer fram ännu mer hjälp av lite fett, så smörstek den gärna eller ha den i gräddiga grytor och såser. Du kanske har kvar kantareller i frysen eller så finns det så klart att köpa i affären i väntan på nästa svampsäsong. Ett par tre kantareller räcker för att täcka ditt dagsbehov av D-vitamin.

Vi har redan tipsat om en kantarellsoppa med rökt lax (också laxen är ju full av nyttiga D-vitaminer) men här kommer några goda recept till.

Kantarellsås

3,5 dl kantareller, hackade, förvällda

2 msk smör

4 msk vetemjöl

4 dl vatten

2 dl matlagningsgrädde

Örtsalt

Svartpeppar

Så här gör du: Fräs hackade förvällda kantareller i matfett några minuter. Strö över mjöl. Späd med vatten och låt småkoka ungefär 5 minuter. Tillsätt grädde och smaka av med kryddor.

Pasta Penne med oxfilé och kantareller

4 port, tillagningstid ca 30 min

200 gram penne, gärna penne rigate

200 gram oxfilé

200 gram kantareller

40 gram purjolök(ar)

Olivolja

4 dl vispgrädde

6 msk matlagningsvin, rött

Salt

Peppar

I kruka basilika

40 gram parmesanost

Maizena

Mjölk

Så här gör du: Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Putsa och skär oxfilén i strimlor. Stek oxfilén i olivoljan. Salta och peppra. Lägg i fint strimlad purjolök i pannan och fräs den något. Tillsätt kantarellerna. Häll på vinet och grädden. Koka ett par minuter tills såsen tjocknat. Red av såsen med maizena blandat med lite mjölk. Låt såsen puttra ytterligare ca 4 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar. Blanda ner pastan med såsen och lägg upp pastan på tallrikar, garnera med färska basilikablad och riv parmesan över.

Författad av: Anna Lindblom

Tags: ,

Kommentera