Läkare varnar för D-vitaminbrist hos barn

Barn lider av D-vitaminbrist, det rapporterar svt.se om. En ny rapport visar att en fjärdedel av svenska barn kan lida av D-vitaminbrist.

I Finland har man nu skärpt sina rekommendationer och rekommenderar att alla barn upp till 18 år ska ta D-vitamintillskott. I Sverige menar nu flera experter att vi borde följa vårt grannlands exempel. Livsmedelsverket tycker dock att det än så länge finns för lite forskning kring hur många barn i Sverige som har D-vitaminbrist. Därutöver menar man att man bör vara försiktig så att barn inte får i sig för mycket D-vitamin. Detta avfärdar dock Lars Sävendahl, barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus, och menar att risken för överdosering är väldigt låg. D-vitaminbrist däremot kan vara väldigt allvarligt och kan påverka skelettet, immunförsvaret och hjärnan.

Då vi lever i ett solfattigt land, i alla fall under vinterhalvåret, är det svårt för kroppen att själv bilda D-vitamin via huden. Därför måste vi kompensera genom att äta livsmedel med mycket D-vitamin såsom feta fiskar (till exempel lax och makrill) och mejeriprodukter.

I Sverige rekommenderar man endast D-vitamintillskott för barn upp till 2 år, 10 mikrogram/dag året runt . I Finland har man liknande rekommendationer för spädbarn, men även barn mellan 2 och 18 år rekommenderas få D-vitamintillskott, 7,5 mikrogram/dag året runt.
Författad av: Anna Lindblom

Tags:

En kommentar på “Läkare varnar för D-vitaminbrist hos barn”

Kommentera