Överdosering av D-vitamin

Kosttillskott - d-vitamin överdoseringD-vitamin är, som vi vet, väldigt bra för vår hälsa. Samtidigt kan en överdos av D-vitamin vara skadlig.

Kroppens behov av D-vitamin är relativt lågt – det allra mesta D-vitaminet får vi i oss genom att vara ute i solen. 10-15 minuter ute i solen tre gånger i veckan anses vara tillräckligt för att kroppen ska kunna tillgodose vårt behov av D-vitamin.

Den här naturliga källan är helt säker och kommer inte att leda till överdosering av D-vitamin. Det kommer inte heller det du äter att göra. Maten vi äter håller allt för låga doser av D-vitamin för att det ska vara någon fara, så där är vi trygga. Enda undantaget är torskleverolja, där koncentrationen av D-vitamin är hög.

Men – det som kan leda till en överdosering av D-vitamin är ett överdrivet intag av kosttillskott. Kroppen kan inte sluta ta upp D-vitamin som tillförs den vägen och är mängden D-vitamin överdriven kan det alltså vara skadligt. Ett allt för högt intag av kosttillskott med D-vitamin i kan leda till hypervitaminosis D. Därför är det viktigt att hålla sig till de rekommenderade dagliga doserna.

Vad händer vid överdosering av D-vitamin?

 • Kalciumvärdet i blodet höjs, till följd av att mängden kalcium som tas upp i tarmsystemet ökar.
 • Ovanligt stora förråd av fosfater och kalcium lagras i kroppens organ, så som lungor, hjärta och njurar. Förråden kan få organen att sluta fungera.
 • Yrsel, kräkningar, dålig aptit och viktminskning är också följder av överdosering av D-vitamin.
 • Högt blodtryck, oregelbunden hjärtrytm och ökad risk för hjärtsjukdomar.
 • Njursten.
 • Stor produktion av urin.
 • Överdosering av D-vitamin hos gravida kan leda till psykiska och fysiska men på barnet.

Författad av: Anna Lindblom

Tags: , ,

4 kommentarer på “Överdosering av D-vitamin”

 1. [...] gav 62 procent högre risk för att utveckla demens. Expressen skriver även om riskerna med överdosering av D-vitamin som vi tidigare tagit upp här på D-vitamin.se och kopplingen mellan trötthet och brist på [...]

 2. Robert Rönngren skriver:

  Överdosering av d-vitamin är ytterst ovanligt i frånvaron av en allvarlig sjukdom. Doser på mellan 30 000 och 50 000 IE om dagen i flera månader har visat sig vara riskfritt. Se till exempel Heaney 2008 samt Hathcock et al 2007.

 3. PerH skriver:

  Här en länk till en föreläsning av professor Reinhold Vieth
  ”Behandling och toxicitet – fördelar och faror med att komplettera med vitamin D.”

  Dr Reinhold Vieth är professor vid Institutionen för Nutritional Sciences, och institutionen för laboratoriemedicin och patologi, University of Toronto. Han är en internationellt erkänd expert på den kliniska effekten av vitamin D samt dess farmakologi och säkerhet. Mer på: http://www.utoronto.ca/nutrisci/ fakultet / Vieth /

  Slutsats efter att ha lyssnat på föredraget.
  -Det ska jävligt mycket till för att bli förgiftad av vitamin D!

 4. [...] DN, där rubriken säger ”hälsofarlig styrka”. Det krävs väldigt mycket tillskott av d-vitamin för att överdosera och vi anser att det redan nu råder en stor förvirring om doseringar och vitamintillskott och [...]

Kommentera